El projecte PHOENIX-2014 és un Programa Nacional de cultiu ex situ d’ espècies de plantes amenaçades, optimitzant les instal·lacions i els equips humans dels diferents Jardins Botànics del nostre país i altres centres de conservació vegetal de l’Associació Iberomacaronèsica de Jardins Botànics (AIJMB). El projecte pretén assentar les bases per a conrear i exhibir en els Jardins Botànics una representació de les plantes espanyoles més amenaçades. Aquestes bases haurien de ser el punt de partida per a futurs estudis que arribin a incorporar totes les espècies del nostre país. D’aquesta forma es contribuirà a que el Govern espanyol compleixi una part dels compromisos adquirits per les iniciatives nacionals i internacionals en el camp de la conservació vegetal.
El projecte PHOENIX-2014 persegueix tres objectius principals:
- Desenvolupar els protocols de germinació i cultiu de les espècies més amenaçades de la flora espanyola en els vivers dels Jardins Botànics de l’AIMJB.
- Conèixer el moment de desenvolupament de la planta més adequat per a introduir amb èxit les espècies en el seu hàbitat natural.
- Exposar una mostra de les espècies seleccionades en les col·leccions de cada Jardí Botànic i desenvolupar un pla de divulgació per a donar a conèixer a la societat les nostres plantes amenaçades i contribuir a crear una consciència social sobre el problema creixent de la pèrdua de biodiversitat.
Els 16 membres participants en aquest projecte són: Banco de Germoplasma de la Universidad Politécnica de Madrid, Jardí Botànic de Barcelona, Jardí Botànic Marimurtra (Blanes, Gerona), Jardí Botànic de Sóller (Mallorca), Jardín Botánico Atlántico (Gijón, Asturias), Jardín Botánico de Valencia, Real Jardín Botánico Juan Carlos I (Alcalá de Henares, Madrid), Real Jardín Botánico de Madrid, Jardín Botánico de la Universidad de Málaga, Jardín Botánico Universitario de Sierra Nevada (Granada), Jardín Botánico de Castilla-La Mancha (Albacete), Jardín Botánico de Iturraran (Guipúzcoa), Jardín Botánico Histórico La Concepción (Málaga), Jardín Botánico de Córdoba, Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo (Gran Canaria) y la Consejería de Medio Ambiente de Andalucía a través de la Red Andaluza de Jardines Botánicos y del Banco de Germoplasma Vegetal Andaluz.