El cornicabra és un arbust propi de la regió mediterrània catalogat “en perill” a les nostres illes, lloc on és molta rara i la seva distribució dispersa. A les Balears, únicament viu a l’illa de Mallorca, concretament, penjat a les encletxes de la zona central Serra de Tramuntana.
És una espècie emparentada amb la mata (Pistacia lentiscus) i ambdues tenen les fulles compostes i un aroma resinós ben característic. Podem diferenciar-les perquè la mata-vera presenta un nombre imparell de folíols a les seves fulles i a més, aquestes cauen a la tardor, ja que es tracta d’un caducifoli d’hivern.
Es tracta d’una espècia dioica. Floreix a la primavera i els seus fruits maduren a la tardor, unes drupes vermelloses que s’han utilitzat a les cultures mediterrànies per obtenir-ne oli o com aliment. Ara bé, si algun recurs important se’n ha obtingut d’aquesta aquest és la seva resina coneguda com a trementina i utilitzada des de ben antic per les seves propietats medicinals i per l’obtenció de laques i vernissos.