Nom científic: Euphorbia dendroides L

Família: Euphorbiaceae

Distribució: Mediterrani. A Balears és a Mallorca, Menorca, Cabrera, Dragonera i Es Vedrà. A Califòrnia és una espècie introduïda.

Dispersió: Els seus fruits són càpsules llises, trígones que en ser madures s’obrin amb la calor de forma explosiva. Les llavors s’autodispersen (Autocòria) tot i que després de l’esclafit del fruit, són dispersades també per les formigues (mirmecocòria), que les transporten. Per a més informació vegeu el llibre DIÀSPORES. Fruits i llavors de la Flora Balear (2021, Gradaille JL: & Bonet J.)

Categoria IUCN: LC

Fenologia: floreix des de març a maig

Hàbitat: la podem trobar des del litoral rocós fins a alçades de 600m, ocupant les clarianes de la garriga més seca mediterrània.

Jardineria: la lletrera arbòria, forma un arbust arrodonit que pot arribar ben bé als 2 m d’alçada. A l’estiu li cauran les fulles i quedarà amb les branques primes com a canelobres, que si s’assequen massa, les podem podar. No necessita cap tipus de reg si la volem mantenir tal com viu al seu medi natural. El terreny ha d’estar ben drenat i hem de tenir en compte que, com totes les lletreres, conté làtex i s‘ha d’anar alerta amb el contacte amb la pell o qualsevol mucosa.

 

PLANTA DEL MES DE JUNY 2023. Euphorbia dendroides L. Lletrera arbòria; mula a Menorca.

Si en primavera floreixen les lletreres arbòries oferint valuós nèctar a nombrosos insectes (mosques, abelles i vespes) i sargantanes, el mes de juny observarem com comencen a agafar un color vermellós i perden les fulles preparant-se per passar l’estiu mediterrani, sec i calorós. Les seves flors ja han estat pol·linitzades i és el moment de dispersar les llavors per assegurar la descendència abans de l’arribada de la sequera estiuenca. Si escoltam els renous de la garriga a ple dia quan hi pega el sol, sentirem els esclafits dels fruits que dispersen les llavors quan s’obrin amb la calor. Aquestes llavors romandran a terra tot l’estiu fins que arribi la tardor amb les seves pluges i temperatures més adients per a la germinació.

Les plantes del gènere Euphorbia, es caracteritzen per la presència de làtex irritant, que juga un paper primordial com a mecanisme de defensa en front d’insectes, patògens i herbívors. Aquest làtex, que anomenam popularment “lletrada”, és ric en fitoquímics que sovint han estat estudiats. És conegut per exemple l’acció del làtex de Euphorbia peplus sobre la queratosis actínica.

Recents estudis han demostrat que els components polifenòlics de les parts aèries d’E. dendroides, són agents antioxidants i antiinflamatoris, i servirien com a bon insecticida ecològic..