PLANTA DEL MES DE JUNY 2024. Hypericum perforatum L.

Cat: Herba de sant Joan

Es: Hierba de san Juan

L’herba de sant Joan és una planta amb flors grogues, de la família de les hipericàcies.

Tradicionalment s’ha emprat en medicina per tractar diverses afeccions, ja que té propietats antidepressives i antiinflamatòries. El seu mecanisme d’acció no està del tot comprès, però es creu que implica la modulació de neurotransmissors tan importants com la serotonina o la dopamina. Per altra banda té algunes interaccions com la fotosensibilitat, i pot produir la reducció dels efectes d’altres medicaments antidepressius. Per això és important sempre consultar amb un professional abans d’utilitzar aquesta herba pel nostre compte.

En jardineria l’Hypericum perforatum ens pot servir per formar bardisses i voreres ja que les seves flors grogues són especialment vistoses i durant l’estiu ens donen color al paisatge enjardinat. Resisteix la sequera una vegada establerta tot i que necessita humitat moderada durant la fase de creixement inicial. Es imprescindible que tengui una exposició adequada a la llum solar.

Categoria UICN: LC-Least Concer (preocupació menor

Distribució: Regions temperades de tot el món.originària d’Europa, nord d’Àfrica i l’oest d’Àsia. A balears es troba a totes les illes.

Hàbitat: creix en camps de cultiu i voreres, marges de camins, prats secs ben assolellats i de sòls ben drenants.