PLANTA DEL MES DE FEBRER 2024. Helleborus foetidus L.

Ca: palònia borda

Es: hierba de ballesteros

Nom científic: Helleborus foetidus L.

És una planta herbàcia, perenne, que a les Balears no fa més de 40 cm d’alçada, però a altres bandes pot assolir els 80 cm. Les fulles estan dividides i són un poc coriàcies. La seva olor és una mica fètida, d’aquí el nom llatí de “helleborus” que significa “fètid o pudent”.

Les inflorescències en corimbe, tenen flors verdes tot i que els anys de fred poden agafar tonalitats vermelloses en el marge dels pètals. Hi ha estudis que han descobert que certs llevats colonitzen els nectaris de les flors. Amb l’activitat bacteriana, la temperatura de la flor augmenta i provoca la difusió de composts orgànics volàtils per atreure els pol·linitzadors. Podríem parlar de simbiosi entre la flor que ofereix el seu nèctar ensucrat, i un llevat que li proporciona calor?

Les seves llavors estan dins un fruit en fol·licle i són molt vistoses, d’un negre lluent i amb un eleosoma blanc prou visible que atreu les formigues.

Per altra banda, és lleugerament tòxica, i d’aquí li ve el nom castellà de “hierba de ballesteros”, perquè a l’edat mitjana els ballesters empraven el suc de la planta per enverinar les fletxes de les ballestes amb les quals mataven als seus enemics.

Família: Ranunculaceae

Distribució: Oest d’Europa fins al sud d’Itàlia i Marroc. A les Balears només viu a Mallorca, en les serres de Tramuntana i de Llevant.

Categoria IUCN: LC

Fenologia: floreix a partir del febrer fins a l’abril.

Hàbitat: viu en les clarianes dels alzinars i carritxeres de la serra de Tramuntana sempre cercant els llocs ombrívols i pedregosos de les voreres del sotabosc.

Jardineria: es pot fer servir en jardineria mediterrània per formar redols en zones pedregoses com rocalles o cobrir espais semi ombrívols. Serà una de les primeres flors que tendrem en primavera i no necessita massa aigua.