PLANTA DEL MES DE MARÇ 2024. Erica arborea L.

Ca: Bruc, bruc de pipes, bruc mascle o de soca

Es: brezo blanco, brezo albar

Nom científic: Erica arborea L.

El bruc és un arbust o petit arbret perenne, amb fulles verticil·lades d’un verd obscur. Les flors es disposen en ramells laterals de forma piramidal. Tenen 4 sèpals curts i els pètals blancs formant un tub campanulat amb vuit estams. El fruit és una petita càpsula que s’obri en quatre valves i conté nombroses llavors molt petites.

La seva fusta, de color roig, molt dura i densa, va ser emprada per fer carbó i llenya de qualitat. A més, la soca de l’arrel que té forma bulbosa, ha estat molt cercada per les curioses vetes que té, el seu aroma i la seva duresa,  ideals per fer pipes de fumar. Les branques s’han fet servir també per fer graneres per a la seva densitat i finor dels branquillons.

Per altra banda, la mel de bruc, de sabor intens i aroma resinós, és molt apreciada i utilitzada pel reuma i la gota.

Família: Ericaceae

Distribució: Mediterrani fins a l’oest transcaucàsic, les muntanyes de l’Àfrica tropical, i la península Aràbiga. També viu a les illes Canàries, Madeira i a totes les Illes Balears excepte Formentera i Dragonera.

Categoria IUCN: LC

Fenologia: floreix a partir del febrer fins a l’abril-maig

Hàbitat: La trobam quan el bosc està aclarit i el sòl rentat de carbonats, ja que prefereix els terrenys àcids.

Jardineria: és un arbust que necessita una humitat relativa, resistent a la insolació, però aguanta la mitja ombra perfectament. Viu millor en sòls silícics. Durant la floració és espectacular l’abundància de flors que cobreixen de blanc les puntes de les branques. No aguanta gairebé el trasplantament, per la qual cosa es recomana plantar-la al lloc definitiu de ben petita, ja que quan s’ha establert, és molt resistent. No li agrada gaire la poda, però com que té un creixement molt lent, tampoc és necessària.