PLANTA DEL MES D’OCTUBRE 2023. Coriaria myrtifolia

Ca: Roldor, Tinter

Es: Almócita, emborrachacabras, hierba zapatera

Arbust semicaducifoli que pot assolir els 3 m d’alçada i que viu en llocs humits, torrents o cursos d’aigua, mesclada amb el batzer (Rubus ulmifolius). Les seves fulles lanceolades tenen tres nervis molt marcats que ens serviran per no confondre-la. Les flors són verdoses i poden ser unisexuals o hermafrodites. Els fruits són verinosos perillosos perquè es poden confondre amb els fruits dels esbarzers, les mores. A Balears només la podem trobar a Eivissa. És una espècie amenaçada en la regió de Múrcia.

Com el seu nom castellà indica “emborrachacabras”, quan se la menja el bestiar, sembla que es comportin de manera estranya. I del seu nom científic “Coriaria” (corius= cuiro, pell dels animals) deduïm que va servir per adobar la pell (curtir) perquè, és rica en tanins i “myrtifolia” perquè les fulles podrien assemblar-se a les de la murta (Myrtus communis).

___

Nom científic: Coriaria myrtifolia L.

Família: Coriariaceae

Distribució: França, Itàlia Grècia, Algèria Marroc i a Espanya viu al llevant peninsular i a Eivissa.

Categoria IUCN: LC M

Fenologia: floreix de març a juny

Hàbitat: Zones humides, torrents i cursos d’aigua.

Jardineria: Arbust que permet una poda anual per mantenir-lo formant bardisses. Una època de l’any perd part de les fulles, però a la tardor torna a rebrotar fàcilment. Cal anar amb cura o evitar producció de fruits perquè són extremadament verinosos i neurotòxics, però les fulles són espectaculars per formar una bona bardissa.