PLANTA DEL MES DE NOVEMBRE 2023. Phillyrea angustifolia

Ca: aladern de fulla estreta o vernet

Es: labiérnago de hoja estrecha, lentisco blanco

Es tracta d’un arbust perenne que pot assolir fins als 4 m, d’escorça llisa i molt ramificat, té els branquillons glabres i molt fins. És característica la disposició oposada de les fulles estretes, lanceolades i coriàcies. Tenen les inflorescències disposades a les axil·les de les fulles de l’any anterior, i les flors són blanquinoses i poc vistoses. És un arbust androdioic, és a dir, podem trobar individus amb flors masculines i d’altres amb flors hermafrodites. Els fruits que maduren durant la tardor són carnosos, en drupa i contenen generalment una llavor.

És una planta que es va utilitzar per adobar la pell, però actualment és molt apreciada en jardineria mediterrània per la seva resistència a la sequera i salinitat. Al Botànic la trobam tant a la zona de litoral rocós, com formant topiari en la zona d’alzinar i els exemplars més alts i esvelts en la zona de la timoneda.

Nom científic: Phillyrea angustifolia L.

Família: Oleaceae

Distribució: Mediterrani central i Oest. A les Balears viu a totes les illes.

Categoria IUCN: LC (risc mínim)

Fenologia: floreix en primavera i fructifica durant la tardor.

Hàbitat: garrigues i bosquines esclerofil·les des del nivell de la mar fins als 1300 m d’altitud. Comparteix hàbitat de pinars, savinars, timonedes de romaní, etc.

Jardineria: arbust de color verdós-grisenc, que permet formacions de topiari i bosquines de fins a 4 m. Molt apreciat per la seva adaptació al clima mediterrani i la seva versatilitat a l’hora de donar volums i formes als nostres jardins.