PLANTA DEL MES DE MAIG 2024
Anthyllis hystrix (Fabaceae)
Nom científic: Anthyllis hystrix (Willk. ex Barceló) Cardona, J.Cont. & E.Sierra
Distribució: endemisme de Menorca
Nom popular: socarrell gros
Categoria UICN: LC (preocupació menor).
Protecció: és una espècie protegida a l’Annex II de la Directiva d’Hàbitats i a l’Apèndix I del Conveni de Berna. A la llista vermella de la flora vascular espanyola de 2008 apareix com a tàxon quasi amenaçat (NT), i està contemplat també al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE)
Sinònims: Anthyllis hermanniae L. var. hystrix Barceló
____________
El socarrell gros és un coixinet de forma molt compacta que viu principalment en la zona litoral rocosa del nord de l’illa de Menorca. És un dels coixinets més grans i compactes que tenim a la nostra flora. La part del socarrell més exposada al vent, rep l’impacte salí de l’aire de la mar i li provoca la mort de les fulles per deshidratació. Per això és típic observar grans exemplars amb la zona que mira cap al nord, totalment seca. La seva floració comença el mes d’abril i dura tot el mes de maig. Les flors són petites, solitàries i de color groc. Les fulles són lanceolades i es troben aïllades al llarg de les branques que creixen atapeïdes formant el coixinet. El fruit és un llegum llis indehiscent, que conté una sola llavor.
L’exemplar d’Anthyllis hystrix que es pot veure a l’àrea de flora litoral baleàrica, té més de trenta anys, és una de les primeres plantes que es van sembrar al Jardí Botànic i com es pot veure s’ha adaptat a la forma del marge cobrint completament la paret i sense perdre la forma pulvinular i compacta que caracteritza l’espècie. Durant el mes de maig el podem veure sempre ple d’insectes pol·linitzadors gaudint de les seves nombroses flors que tenyeixen la planta de color groc.
Aquest endemisme menorquí té parents pròxims a Còrsega (A. hermanniae subsp. corsica), Sardenya (subsp. ichnusae), Sicilia (subsp. sicula), Itàlia (subsp. brutia), Malta (subsp. melitensis) i tota la zona de Grècia fins a Turquia (subsp. hermanniae). A la col·lecció de flora mediterrània podeu veure també un peu de la subespècie hermanniae.