PLANTA DEL MES DE GENER 2025. Hedera helix L.

Ca: heura

Es: hiedra

Nom científic: Hedera hèlix L.

Sinònims:

 

L’heura és una planta molt coneguda, ja que forma part de la nostra cultura de jardins, cobrint parets de partions i edificis. És una autèntica enfiladissa, amb arrels adventícies a les branques, que li permeten enfilar-se i formar també gespes per molts d’indrets ombrívols de les nostres Illes, arribant a assolir més de 30 m d’alçada i desenvolupant tiges de gran envergadura.

Les seves fulles coriàcies tenen forma romboïdal a les branques fèrtils, i forma palmada a la resta de la planta. Les flors formen umbel·les i són grans productores de nèctar. Els fruits, de color negre quan maduren, són l’aliment de molts aucells, que en són també els principals dispersors.

El gènere Hedera compren 19 espècies distribuïdes per tota Europa, les illes de la Macaronèsia, nord d’Àfrica i l’Àsia temperada. A la península ibèrica hi ha tres espècies d’heura, mentre que a les Illes Balears hi habiten dues espècies H. helix i H. rhizomatifera (endemisme de la Península Ibèrica i de Mallorca). Existeixen nombrosos híbrids i formes intermèdies entre diferents espècies, fet que dificulta la seva taxonomia. Un caràcter morfològic que diferencia els taxons són els tricomes de les fulles joves i dels brots estèrils, que es poden observar amb lupa.

En farmàcia s’empra per elaborar xarops amb efecte mucolític i expectorant en casos de tossina productiva.

Al Jardí Botànic la podeu trobar formant bardisses al caminal principal i cobrint algunes parets. Evitam que envaeixi els troncs dels fassers i de qualsevol altre arbre.

__________

Família: Araliaceae

Distribució:  A Balears es troba a totes les illes però on és més abundant és a la serra de Tramuntana.

Categoria IUCN:

Fenologia: floreix a partir del mes de setembre i fructifica durant la tardor.

Hàbitat:  Llocs ombrívols, en les baumes de muntanyes i alzinars, enfilada per parets, troncs dels arbres o rastrera arrelada al terra.