PLANTA DEL MES DE SETEMBRE 2024. Femeniasia balearica 

Ca: socarrell bord 

Es:  

Nom científic: Femeniasia balearica (J.J.Rodr.) Susanna 

Sinònims: 

  • Acosta balearica (J.J.Rodr.) Holub in Preslia 46: 226 (1974) 
  • Carduncellus balearicus (J.J.Rodr.) G.López in Acta Bot. Malac. 37: 83 (2012) 
  • Carthamus balearicus (J.J.Rodr.) Greuter in Willdenowia 33: 53 (2003) 
  • Centaurea balearica J.J.Rodr. in Bull. Soc. Bot. France 16: 237 (1869) 

Amb l’arribada de la tardor, el socarrell bord, una planta endèmica de les Gimnèsies (Mallorca i Menorca), es desperta de la letargia de l’estiu. Comencen a aparèixer fulles joves que contrasten amb les tiges i les fulles velles, ara convertides en espines, donant-li un aspecte sec durant tota la temporada estival.  

Femeniasia balearica és una de les joies botàniques més destacades del Mediterrani occidental. Pertany a la família de les asteràcies, també coneguda com la família de les compostes, que inclou altres espècies com les margalides, els gira-sols o les camamil·les. Aquest socarrell espinós presenta flors de color groc pàl·lid a la primavera, oferint un espectacle natural de gran bellesa. El seu hàbitat natural a Mallorca es troba en penya-segats i zones muntanyoses, en canvi, a Menorca, viu en zones litorals on l’expansió urbanística, el turisme de masses i els incendis han contribuït a la reducció de les poblacions, convertint-la en una espècie amenaçada. 

Al Jardí Botànic, estem conservant les llavors de Femeniasia al Banc de Germoplasma essent les primeres recol·leccions dels anys 1990 i 1991. També conservam impressionants exemplars cultivats a la Col·lecció de Planta Viva per estudiar-los de prop. Gràcies a la col·laboració de Pep Lluis Pol i Bartomeu Adrover, que un dia nevat de gener de 2015 van descobrir l’única població autòctona a Mallorca, continuam investigant aquesta espècie fascinant. 

Família: Asteraceae (Compositae) 

Distribució: Endemisme de Menorca i recentment trobada també a Mallorca. 

Categoria IUCN: NT (quasi amenaçada). Apareix amb el nom de Carthamus balearicus. Planta legalment protegida tant al Catàleg nacional com al Conveni de Berna i al Llibre Vermell de les Illes Balears com a VU (vulnerable). 

Fenologia: floreix entre els mesos de maig i juny 

Hàbitat: El seu hàbitat natural a Mallorca es troba en penya-segats i zones muntanyoses. A Menorca és una espècie de litoral rocós, que viu en clarianes de camins. 

Jardineria: Pot servir per crear bardisses espesses i espinoses. Resisteix la poda i pot assolir fins a 1-1,5 m d’alçada.