PLANTA DEL MES DE JULIOL 2024. Equisetum telmateia Ehrh.

Ca: cua de cavall, equiset

Es: cola de caballo, equiseto

Nom científic: Equisetum telmateia Ehrh.

El nom científic de la cua de cavall ve del llatí equus (=cavall) i seta (=crin, referit als pèls aspres que tenen els cavalls al bescoll i a la cua). Telmateia prové del grec, telma (=pantà) i eia (=herba). Són plantes de rizoma molt ramificat i tiges simples amb entrenusos molt marcats. Si la tocam, notam un tacte aspre perquè acumula silici. Té dos tipus de tiges, unes fèrtils, productores d’espores i les altres estèrils, que poden arribar a fer-se de quasi 1 m d’alçada. Les tiges fèrtils són blanquinoses perquè no fan la fotosíntesi i són molt més curtes i gruixades. L’espècie sobreviu a les condicions adverses de l’hivern gràcies als seus rizomes subterranis.

Històricament, la cua de cavall s’ha utilitzat per les seves propietats medicinals com a font de sílice. Són coneguts els seus usos com a diürètic i hemostàtic, facilita la remineralització de l’organisme i també s’ha usat com a cicatritzant. Es pren en forma de tisana de les tiges estèrils, però com en totes les plantes medicinals s’ha de tenir cura amb el seu ús excessiu, ja que pot inferir amb l’absorció de vitamines del complex B. Com sempre, cal consultar amb un professional si es prenen altres medicaments com diürètics o es pateixen altres malalties.

 

_______________________

 

Família: Equisetaceae

Distribució: habita en tota Europa fins a Iran i Nord-oest d’Àfrica. A les Balears el trobam només a les gimnèsiques (Mallorca i Menorca)

Categoria IUCN: LC (risc mínim)

Fenologia: emergeix en primavera, entre març i abril, primer amb les tiges fèrtils. De la primavera a la tardor es desenvolupen les tiges estèrils. Durant l’hivern la planta roman en dormició i només conserva els rizomes subterranis.

Hàbitat: Llocs humits i ombrívols, voreres de síquies, fonts i torrents.

Jardineria: Si tenim un lloc molt humit al nostre jardí, no hi pot faltar la cua de cavall amb les seves impressionants tiges altes i articulades com a element paisatgístic vertical. Per altra banda, pot estendre’s agressivament i esdevenir invasiva si troba un terreny adient, així que necessita una gestió amb cura per evitar-ho.